Süt dişleri ortalama 6.ayda sürmeye başlar ve 2.5 yaşında toplam 20 süt dişiyle süt dişlenmesi tamamlanır.
Çocukların ağızlarında dişlerin görünmesini takiben temizliklerinin yapılması gerekmektedir.
Bebeklere verilen şekerli ve ballı biberon-emzik, erken biberon çürüklerine neden olur.aşırı şekerli gıdalar ve asitli içecekler de erken çürüklerin sebepleridir.
Çocuk kendi başına dişlerini fırçalama yetisini kazanana kadar aileler önce kendileri fırçalamalı, sonra takipte olmalıdır. Çocukların kendilerine ait yaşlarına uygun fırçaları olmalıdır.
2.5 yaşında tamamlanan süt dişleri ortalama 10-11 yaşına kadar çocuğun ağzında kalacaktır. Bu yüzden bakımları ve tedavileri oldukça önemlidir.
Büyüme ve gelişme çocuğun beslenmesiyle yani çiğneme yapmasıyla doğrudan alakalıdır. Süt dişlerinde çürükler olan çocuklar rahat çiğneme yapamadıkları için ya yemek seçerler ya da yemezler. Büyüme ve gelişmeleri bozulur. Süt dişleri alttan gelecek kalıcı dişlere rehberlik eder.süt dişlerinin erken çekilmesi bu rehberliği bozacağı için ileride kalıcı dişin yamuk çıkmasına veya gömülü kalıp hiç çıkmamasına sebep olabilir.
İleride ortodontik problemler yaşanabilir.
Süt dişlerinin çürükleri dolgu yapılarak tedavi edilir. Derin çürükler için de amputasyon denilen yarı yarıya dişin pulpasının alınması işlemi uygulanır.
6 yaş civarında son süt dişinin arkasından kalıcı 1. büyük azı sürer. 12 yaş civarında da 2. büyük azılar çıkar. Bu dişleri çürüğe karşı korumak için koruyucu fissür örtücüler uygulanabilir.
Çocukları 2.5-3 yaşından itibaren diş hekimiyle tanıştırmak ve altı ayda bir kontrole götürerek alıştırmak, gelecekte çocukta diş hekimi korkusu oluşmaması için iyi olur. Çürük kontrolü de sağlanmış olur.